Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Епідситуація за 13.08.2015 року

За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями Держсанепідслужби, в області 13 серпня 2015 року за первинними діагнозами зареєстровано 24 випадки інфекційних захворювань, з них:
- покусів тваринами – 8 випадків;
- гастроентероколітів – 8 випадків;
- кашлюку – 2 випадки;
- інфекційного мононуклеозу – 1 випадок;
- аскаридозу – 2 випадки;
- лямбліозу – 1 випадок;
- укусів кліщами – 1 випадок;
- ієрсиніозу – 1 випадок.
Кишковий ієрсініоз – це гостре інфекційне зооантропонозне захворювання, що характеризується токсико-алергійною симптоматикою, ураженням травного тракту та тяжким перебігом.
Збудник захворювання – Yersinia enterocolitica.
Резервуаром інфекції в природі являються домашні тварини (свині, собаки, кролики) та синантропні мишовидні гризуни. Механізм передачі – фекально-оральний: вживання забруднених збудниками продуктів (овочі, фрукти, молоко, м'ясо тощо), що не пройшли термічну обробку, особливо після тривалого зберігання в холодильнику чи підвалі, рідше - води.
Для захворювання характерна осінньо-зимова сезонність. Інкубаційний період – від 1-2 до 18 діб, частіше 2-3 доби. За клінічними проявами розрізняють абдомінальну, генералізовану та вторинно-вогнищеву форми захворювання.
Профілактика ієрсініозу полягає в дотриманні правил зберігання продуктів та технології приготування і реалізації їжі.
Продукти потрібно зберігати в приміщеннях недоступних для гризунів. Для запобігання забрудненню овочів та коренеплодів – звільняти сховища для городини від старих овочів перед завантаженням нових, проводити дезінфекцію приміщень, білити стіни та підлогу, підсушувати на сонці тару. У разі тривалого зберігання періодично їх перебирати, сортувати, гнилі овочі та фрукти викидати. Продукти на яких знайдені сліди гризунів споживати не рекомендується.
Велику роль у боротьбі з мишовидними гризунами відіграє систематичне проведення дератизаційних заходів.
Для уникнення виникнення захворювання рекомендуємо вживати лише термічно оброблену їжу та кип’ячену чи бутильовану воду в заводській упаковці, дотримуватись правил особистої гігієни.